Hvad er komposit, og hvordan kan det bruges?

Hvad er komposit, og hvordan kan det bruges?

Sponsoreret indhold

Komposit er et materiale, der er sammensat af to eller flere materialer. Det mest populære komposit materiale er glasfiber, som kombinerer glas og harpiks for at skabe et ekstremt holdbart produkt. Når man tænker på anvendelsesmulighederne for komposit, er de næsten uendelige. Det kan bruges i en række forskellige udvendige byggeprodukter som f.eks. tagplader, tagsten, og isoleringsplader, for blot at nævne et par stykker. Ekomposit er et af de danske brands på markedet.

En verden af komposit

Den mest populære anvendelse af kompositmaterialer er glasfiber, som kombinerer glas og harpiks for at skabe et ekstremt holdbart produkt. Kompositmaterialer anvendes også ofte til indvendige møbleringsprodukter som f.eks. vægbeklædning og laminatgulve. De anvendes også ofte i transportkøretøjer til sædepaneler og dørbeklædninger. Komposit har rigtigt mange anvendelsesmuligheder, og bliver mere og mere populært, på tværs af alle brancher. Her er de tre typiske eksempler:

1. Bil – Uanset om du er fører eller passager, bruges kompositmaterialer til dine sædepaneler og dørbeklædning.

2. Hus – Komposit kan bruges på mange forskellige måder til husets ydre, f.eks. som tagplader, og isoleringsplader.

3. Kontor – Uanset om det er til dit skrivebord eller din stol, har du måske komposit i dine kontormiljøer uden at være klar over det.

Hvad er fordelene ved kompositmaterialer?

Fordelene ved at bruge kompositmaterialer er, at de er miljøvenlige og har et lavt CO2-fodaftryk. Kompositmaterialer er også holdbare, hvilket betyder, at produkterne holder længere. Der er mindre risiko for, at produktet bliver beskadiget af elementerne, hvilket sænker udskiftningsraten.

Komposit materialer er også billigere. De kan produceres i store mængder, hvilket betyder, at materiale omkostningerne er lave, og at det er let at fremstille forskellige former og størrelser. Der kræves normalt kun lidt samling af kompositdele, så det reducerer også arbejdskraftomkostningerne.

Hvad er ulemperne ved at anvende kompositmaterialer?

Der er nogle ulemper ved kompositmaterialer som ved alle andre materialer. Nogle af ulemperne er, at de kan udvikle en sort gummiagtig film på overfladen, som får dem til at se beskidte ud, eller at malingen ret let kan flosse af. De kan også være dyrere end andre materialer, fordi de er nye på markedet. Andre ulemper ved komposit materiale er at ikke alle kompositmaterialer er genanvendelige, og at de ikke kan anvendes i visse miljøer.

Hvad er den bedste anvendelse af kompositmaterialer?

Den bedste anvendelse af komposit materiale kan variere afhængigt af, hvad du skal bruge det til. Nogle almindelige anvendelser af kompositmaterialer omfatter surfbrætter, kajakker, bådskrog og fiskeudstyr som fiskestænger og fiskeliner.

Kompositmaterialer anvendes også i mange forskellige industrier, f.eks. inden for byggeri, transport og luft- og rumfart. Hovedårsagen til dette er, at komposit materialer har et meget højere styrke/vægt-forhold end andre materialer, som kan anvendes til at fremstille disse produkter. Materialet har eksisteret siden slutningen af det 19. århundrede, men er først fornyligt kommet til sin ret.