Gode råd til din næste online jobsamtale

Gode råd til din næste online jobsamtale

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold:

Det forgangne år har vendt op og ned på arbejdsforhold og arbejdsrutiner. Efter over 1 år med hjemmearbejdende ansatte, vender verden nu så småt tilbage til noget, der minder om normalen. Dog ser det ud til at visse ting kan være ændret for bestandigt. Mange arbejdsgivere har oplevet, at online møder, herunder indledende jobsamtaler fungerer lige så fint online som i fysisk forstand. Og det sparer tilmed tid og transport. Derfor ser vi ind i en fremtid, hvor mange jobsamtaler løbende vil blive holdt online fremfor fysisk. I den forbindelse er der flere gode råd at følge, hvis man selv står foran at skulle til en afgørende jobsamtale.

Sørg for at du står skarpt rent teknisk Der er ikke noget værre end et webcam af dårlig kvalitet. Hvis man vil fremstå klart og har en masse at byde ind med, så er det i sidste ende ærgerligt, hvis billedkvaliteten er så skidt, at man slet ikke brænder nok igennem skærmen. Overvej derfor at købe et godt videokonference kamera til lejligheden, som du naturligvis også ville kunne bruge senere hen. For online møder er tilsyneladende kommet for at blive. Derfor vil et godt og seriøst kamera også være en investering for fremtiden.

Find den rette kameravinkel

Det forgangne år med online møder har op til flere gange vist, at langt de fleste personer ikke helt har haft fingeren på pulsen, hvad angår det tekniske setup. Nogle har deltaget i møder fra lavtstående bærbare computere, som har bevirket, at man reelt har kigget direkte op i to næsebor, fremfor ind i to øjne. Til en seriøs jobsamtale ønsker du naturligvis direkte øjenkontakt, for øjenkontakt er vigtig i interaktionen mellem to mennesker i forbindelse med at få skabt en seriøs relation. Sørg derfor for, at dit kamera står ret ud for dit ansigt, således at du fremstår ansigt til ansigt og med klar og direkte øjenkontakt med de andre mødedeltagere.

Ryd op. I det mindste i baggrunden

Du kender det sikkert alt for godt. Du har allerede blændet op for mødet og trykket ‘Deltag’ blot for at opdage det utrolige rod, som toner frem på skærmen. Dit rod. Vi glemmer nemlig, at alt det vi ikke selv kan se bag os på et online møde, er til fuld skue for de andre mødedeltagere. Sørg derfor for, at få ryddet op i baggrunden eller find et sted, hvor der er tilpas ordentlige omgivelser. Måske ved en bogreol eller blot med en hvid væg som baggrund.

Sørg for at al teknik er på plads

Udover at have styr på kameravinkel og at være i besiddelse af et velfungerende kamera, så bør man også lige tjekke alle øvrige tekniske installationer, før man starter mødet. Så tænd op for computeren i god tid før samtalen og tjek både kamera, lyd og programmer. At starte tidligt og få ‘varmet’ computeren op er i det hele taget en god idé. Det giver også en god mavefornemmelse og ro at vide, at der er styr på alle tekniske ting, før slaget skal stå.

Husk din fysiske fremtoning

Den fysiske fremtoning har alle dage spillet en vigtig rolle, og selvom dit møde foregår på afstand mellem to skærme og gennem et hav af ledninger og netværk, så fornemmer man stadig både udseende og fremtoning gennem computeren. Ret ryggen, tag dit bedste tøj på, og skab øjenkontakt, når du taler, så er du allerede et godt skridt på vejen til at gøre et godt indtryk. Alle er naturligvis lidt nervøse til en vigtig jobsamtale, men det kan faktisk godt hjælpe at ranke ryggen. Så giver kroppen sine helt egne impulser til hjernen om at det måske ikke er så farligt, som det forekommer at være.