Derfor er mortensaften ved at uddø

Derfor er mortensaften ved at uddø

Manchet: 
Få danskere fejrer mortensaften, men hvis mortensaften uddør, så mister vi en del af den danske madkultur.
image title: 
Dmitriy Shironosov/123rf.com
Når det på fredag er mortensaften, er det ifølge traditionen tid til andesteg og brunede kartofler.

Men tal fra madkulturens Madindeks 2017 afslører, at kun 27 procent af den danske befolkning fejrer mortensaften, og det er især de ældre og dem der bor på landet.

”Tidligere var mortensaften generalprøven på juleaften, hvor man glædede sig til at få and. Sådan er det ikke i dag, hvor det at spise and ikke på samme måde betragtes som noget eksklusivt, og det at tilberede en hel and er mest noget, man gør på landet,” fortæller Judith Kyst direktør for Madkulturen til Søndagsavisen.

Samtidig påpeger Judith Kyst, at det at mortensaften er placeret så tæt på Halloween også er medvirkende til, at mange dropper begivenheden.

LÆS OGSÅ: Bagedyst-fan? Sådan bliver du selv mesterbager

Kok og madskribent Katrine Kliken mener også, at grunden til at mange dropper mortensaften skyldes, at det er for besværligt.”Selvom de ældre kan tilberede en andesteg uden at gå i koma, må det alligevel betragtes som ret kompliceret, og derfor udskyder man det til jul, hvor man virkelig fejrer den hjemmelavede mad,” siger hun til Søndagsavisen.

Hvis mortensaften er ved at uddø er det ifølge Judith Kyst utrolig ærgerligt.

”De gamle traditioner er behæftet med madtraditioner og sæsonbetonede råvarer. Mister vi mortensaften, mister vi en del af den danske madkultur, og det kan blive en kæmpe produktionsudfordring, hvis salget af andesteg kun peaker ved jul,” siger hun.

Holder du mortensaften?

Søndagsavisen 
Nøgleord: 
Se debatter
Opret ny debat