Trænger dit hus til en tagrensning inden foråret?

Trænger dit hus til en tagrensning inden foråret?

Sponsoreret indhold

Foråret står for døren, og snart begynder solen at titte mere frem. Efter en lang vinter med mange mørke måneder, vil dit hus snart stå i sollys langt de fleste timer af døgnet. Måske du ikke selv har bemærket det, men efteråret og vinteren kan have medført forskellige skader på dit hus.
 
For at undgå yderligere eller større skader, er det en god idé, at du går dit hus igennem – både udvendigt og indvendigt.
 
Her får du inspiration til, hvor du skal starte din undersøgelse af huset, og hvor du skal have dine øjne ekstra åbne. 
 
Undersøg husets tagSom det første bør du starte med at undersøge husets højeste punkt. I løbet af efteråret og vinteren kan taget blive udsat for hård blæst, regn og eventuel sne. Det er vigtigt, at du undersøger, om der er revner eller utætheder i tagsten eller tagflader.
 
Hvis du finder en eller flere revner, kan det på sigt resultere i en fugt- eller vandskade i dit hus. En sådan skade er langt større end en enkelt revne. Herunder bør du også se revner efter inddækninger. Eksempelvis de inddækninger, som sidder omkring din skorsten. Hvis der er revner her, kan det ligeledes medføre vandskader.
 
Derudover skal du se efter, om tagmaterialer kan have revet sig løs. Her er det vigtigt, at du får sat disse sikkert på igen. Hvis du oplever, at dit tag er fyldt med alger, mos og lignende, kan det være en god idé at overveje en tagrensning.
 
Udover at det er godt for taget at blive rengjort, har det også en æstetisk betydning. Og når du alligevel er ved at gennemgå dit hus, kan du vel ligeså godt få det hele med.
 
Gå gennem husets ydre væggeNår du har gennemgået taget – med eller uden tagrensning – bør du gå videre til husets vægge og fundament. Du bør have fokus på gavl, facader og sokkel. Alle tre steder bør du se efter eventuelle revner, sprækker eller misfarvninger. Revner eller andre mindre skader kan føre til fugtede indervægge.
 
Hvis du har en ventilation i huset, bør du også tjekke denne efter. For at undgå problemer med ventilationen, skal du sikre dig, at ventilationshullerne i soklen ikke er dækket til. Hvis dette er tilfældet, skal de frigøres, så luften kan komme frit ind og ud.
 
Når du går rundt ved husets mure, bør du også tjekke vinduer og døre. Hvis dine vinduer og døre er af træ, vil de være ekstra udsatte i årets kolde måneder, hvorfor de bør have ekstra opmærksomhed. Du bør tjekke, om døre og vinduer lukker helt tæt. Om alle fuger er fri for utætheder, samt om sålbænke er intakte.
 
Lav en plan – og glem ej det indvendigeNår du har været igennem huset, bør du gøre dig selv den tjeneste at lave et overblik. Det kan nemlig hurtigt virke som et uoverskueligt projekt. Hvis du er typen, der kan lide lister, er det en god idé at skrive ned, hvad der skal laves. Samt i hvilken rækkefølge, det bør laves. Derudover kan du prioritere, hvilken skade der trænger til først at blive lavet.
 
Når du lægger denne plan, er det vigtigt at huske, at ikke alle skader er nødvendige at udbrede i årets første måneder. Mange mindre skader kan være et projekt, som skal nås i løbet af det kommende år, således skaden ikke bliver større.
 
Og når du er i gang – hvorfor så ikke tage det indvendige? Efter en eventuel tagrensning, pudsning samt smørelse af hængsler og beslag, kan du tage et kig indenfor. Måske er der minder skader, der skal med på listen. Og hvis ikke, kan en grundig forårsrengøring gøre underværker.