Usynlig sygdom rammer 200.000 danskere

Usynlig sygdom rammer 200.000 danskere

Manchet: 
Et overvældende antal danskere lider af sygdommen søvnapnø. De fleste af dem ved det dog ikke.
image title: 
Foto: piksel/123rf.com
Føler du dig konstant træt til trods for, at du overholder dine sengetider? Er du flere gange ved at falde i søvn i løbet af en dag og føler du dig generelt irriteret i hverdagen? Så kan det godt være en god idé at gå til lægen for at finde ud af, om du er en af de godt 200.000 danskere, som lider af søvnapnø.

Ifølge BT viser en undersøgelse fra Dansk Søvnapnø Forening og Philips nemlig, at op mod 200.000 danskere lider af søvnsygdommen uden anelse.

I undersøgelsen har man undersøgt over 5.000 personer i Danmark og Sverige, som enten lider af søvnapnø, søvnproblemer eller har en partner, som gør har. Heraf har 2.500 danskere deltaget.

Udover symptomer som høj snorken, så stopper du også helt med at trække vejret i løbet af natten og gisper og hiver efter vejret.

Det kan af gode grunde være forstyrrende for en partner at ligge ved siden af, men at den søvnapnø-ramte ikke får en ordentlig nattesøvn, kan også resultere i, at de aldrig er udhvilede. Derfor er de mere irriterede i hverdagen, ofte i dårligt humør og har svært ved at holde koncentrationen og huske. Endda går hver fjerde hen og bliver deprimeret.

”I virkeligheden står det nok endnu værre til med konsekvenserne, fordi undersøgelser som denne typisk omfatter de patienter, der har det bedst. Og konsekvenserne ved søvnapnø skal man ikke tage for let på. Ved ubehandlet søvn-apnø får man ikke ilt nok rundt i kroppen om natten, hvilket blandt andet kan medføre forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdom,” forklarer Philip Tønnesen, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet-Glostrup og førende ekspert på området i Danmark, ifølge en pressemeddelelse fra foreningen.
 
Det er ifølge Dansk Søvnapnø Forening bekymrende, at så mange danskere lider af søvnapnø uden at vide det.

”Når man tænker på konsekvenserne af søvnapnø, er det dybt bekymrende, at så mange danskere går rundt med søvnapnø uden at vide det. Konsekvenserne kan jo være alvorlige følgesygdomme som blodprop og hjerne-blødning samt andre hjerte-karlidelser, diabetes og KOL. Dertil kommer betydelig nedsat livskvalitet og risiko for trafik- og arbejdsulykker, som kan koste samfundet mange penge,” udtaler formand Ellinor Wolff.

Behandlingen af søvnapnø er heldigvis enkel og effektiv. Mange bliver behandlet ved at få en maskine, der giver luft, når de sover.

Ifølge undersøgelsen hjælper det langt de fleste til en bedre nattesøvn og mindre træthed.

Har du mistanke om, at du lider af sygdommen?

BT
 
Nøgleord: 
Opret ny debat